Location:
National Hospital for Neurology and Neurosurgery, London

Sector:
Acute

Client:
University College London Hospitals NHS Foundation Trust

Role:
Architect

Value:
£800,000

Status:
Complete March 2016

Project description:
As part of the hospital’s strategy to increase clinical capacity, this project formed a vital initial phase. The brief was to re-plan and refurbish a basement to accommodate the relocated Neurosurgery department; the vacated space would then be converted to a new Ward.

With poor views and low levels of natural light, one of the main design challenges was how to create an attractive internal environment for Neurosurgeons who were being asked to relocate from an upper floor with expansive, clear views onto a well-known London Square. By raising ceiling heights, creating large areas of internal glazing and with careful selection of materials, we maximised the available daylight and created ‘long’ interesting views across the space.

One striking feature is the bespoke artwork we developed for the glazed screens. Based on an abstract pattern of neural circuits this addresses Building Regulations; provides the right balance of privacy and views, and creates a stimulating environment to work.

The finished offices provide a high quality professional environment where staff can feel valued.

Ref: 735

Linkedin Twitter Email Pinterest Google